Autóvásárlási információk

Üdvözlöm!
Rovatunk létrehozása kis segítséget nyújt azok számára, akik gépjárművet vásárolnak. Bővítése folyamatos.

Használt autó vásárláshoz információ, tanácsok

Használt autó vásárláshoz nyújtott tanácsaink 2 részből állnak. Az első a megvétel előtti teendők, a második a megvétel utáni folyamat. Nézzük az elsőt!

Használt autó vásárlása előtti teendők:
1. Az első és legfontosabb, hogy a kedvencünk vagy kedvenceink alkatrész igényeivel tisztában legyünk. Az alkatrész árak ellenőrzése akár internetes portálokon is lehetséges. (szűrők, fékbetét, féktárcsa, kuplung alkatrészek, futómű alkatrészek). Ha több autótípusból válogatunk, akkor itt az árak döntőek lehetnek, mert egy autót nem csak megvenni, de fenntartani is tudni kell!

2. Az autó áttekintése. Ha lehetséges autószerelővel együtt tegyük meg (ismerős). Ha erre nincs lehetőség, akkor a következőket ellenőrizzük le az autón. Elsősorban a karosszériát nézzük át, esetleges töréseket keresve. Majd az ajtók, csomagtér ajtó, motorháztető, sárvédő hézagjait figyeljük meg, hogy mennyire szabályosak és ugyanazok. Ha eltéréseket tapasztalunk, akkor vagy sérülés, vagy rozsdásodás miatt cserélve, javítva lettek. Tovább haladva nyissuk fel a csomagtér ajtót és nézzünk be a pótkerék helyére. Ha az autó hátsó sérüléseket szerzett, akkor a farlemez csavarodása lesz látható. Ezt előszeretettel nem cserélik, csak kinyomják, mivel úgysem látszik. A küszöbök alatti padlólemeznél ugyanez a felállás. Nyissuk ki a motorházat! Itt a torony körüli részt és a vízhűtő körüli részt érdemes alaposan áttekinteni. Ha a gépjármű sérült és felújítás után azonnal piacra dobták, akkor az újszerű alkatrészek (pl. hűtő, klímahűtő, esetleg csövek, csavarok) egyértelmű jelek.

3. Ha már a motortérben vagyunk, nézzünk alaposan körbe, hogy a hűtővíz-folyadék, és a motorolaj megfelelő szinten van-e. Ha már itt a szintek nem stimmelnek, például a minimum vagy az alatt vannak (főleg a motorolaj), akkor ez olaj fogyasztásra, vagy motorból való szivárgásra enged következtetni. Egyik sem túl szerencsés. Nézzük meg a hosszbordás szíj állapotát! Ha kopott vagy nagyon viseltnek tűnik, akkor esetleg a vezérlés szíja sem lehet sokkal jobb helyzetben. Ezek a nem rendszeresen karbantartott autók.

4.Lehetőség szerint az ujjunkkal nézzük meg, hogy van-e válla a tárcsáknak, ha igen, akkor valószínű, hogy cserére szorul a fékbetét, féktárcsa. Mivel tájékozottak vagyunk az alkatrész árakkal kapcsolatban, mert azzal kezdtük, így már tudjuk is a költségét. Mozgassuk meg a karosszériát! Esetleges nyikorgás a futómű alkatrész kopását jelzi.

5. Üljünk be a kocsiba, és hagyjuk nyitva az ajtót! Tegyünk rá gyújtást és kapcsoljunk ki mindent (klíma, magnó, ventilátor). Beindításkor, ha azonnal indul és nincs csak motorhang, akkor jó az irány. Beindulás után azonnal nézzünk hátra hogy bocsájt-e ki füstöt! Ha nem, akkor ez szintén jó jel. Viszont ha igen és nem is keveset (vagy fehér vagy kékes színűt) akkor az probléma! Ha a füst fekete, és nem tuningolt az autó, akkor vagy fogyasztja a motor az olajat vagy a porlasztók fognak meghibásodni. Majd pici gázadásokkal pörgessük meg a motort, hogy esetleg a görgők, generátor ad-e ki valamiféle hangot. Ezt követően kapcsoljuk be a klímát maximumra, s nézzük meg, hogy van-e jéghideg klíma, ahogy azt hirdetik. Ha nincs hideg, akkor kapcsoljuk ki, majd megint be. Bekapcsoláskor kicsi kattanó hangot kell hallani, ha a kompresszor jó. Ha ez nincs meg, akkor ott gond van. Ha megvan és még sincs hideg, akkor vagy csak nincs benne gáz vagy valahol elszökik.

6. Menjünk egy próbakört a kocsival! Futóműre, gyorsulásra, zajokra kell itt figyelni! Ha van rá mód, akkor addig amíg a vízhőfok el nem éri az üzemi hőmérsékletet. Ha tovább megy, akkor ismét nagy a baj.

Vásárlás utáni teendők:
1. A motorolaj és az összes szűrő cseréje! (olajszűrő, levegőszűrő, pollenszűrő, üzemanyagszűrő)
2.A szíjhajtásos motornál, a vezérmű szíj és az összes feszítőgörgő cseréje ajánlott! Hosszbordásszíj és feszítők cseréje szintén! Tájékozódjunk az adott autó váltóolajának és fékolajának csere periódusáról és kötelező cseréjének esedékességéről! Sokan nem tudják és el is felejtik. Van aki csak a motorolaj cseréig jut el, míg a váltó, fék kimarad. Sajnos a mai szervizek nagy része ezekre szintén elfelejti felhívni a figyelmet, pedig a váltó és fék nélkül sem lehet közlekedni. Továbbá a megvételkor tapasztalt problémás alkatrészek cseréjét is tegyük meg! Esetleg apránként, hogy ne okozzon egyszerre nagy kiadást, de ne sokáig halogassuk, mert egy adott alkatrész hibás működése további alkatrész meghibásodásaival jár majd!

Segítségért forduljon hozzánk bizalommal!
© depoauto.hu, 2017

Készítette: Com&Com2005 Bt